ISTORIJAT

1991 – 2001

ComuTel je osnovan 1991. godine. U prvim godinama svog rada, ComuTel-ov tim je bio fokusiran na istraživanje i razvijanje računarskih mreža, čime je jačala ekspertiza firme u ovoj oblasti. 

2002

Ova godina je jedna od prekretnica u istoriji ComuTel-a. Te godine počinje partnerstvo sa SBB-om. ComuTel je bio angažovan od strane SBB-a za dizajn mreže, implementaciju i tehničku podršku. ComuTel pored tehničke podrške i održavanja, počinje da isporučuje Cisco opremu SBB-u.

2004 – 2009

Zahvaljujući izuzetnim rezultatima u prodaji i podršci Cisco opreme, ComuTel dobija status Cisco Premium Partnera i Cisco Service Provider Video full certification. Tih godina Cisco završava akviziciju nad firmom Scientific Atlanta, koja je u to vreme bila vodeći proizvođač krajnje opreme (CPE) za širokopojasne mreže kod korisnika  – kablovskih modema i digitalnih televizijskih prijemnika. ComuTel prepoznaje važnost tog trenutka na tržištu i 2007. godine potpisuje distributerski ugovor sa Scientific Atlanta.

2010

ComuTel postaje deo Telelink grupacije sa sedištem u Amsterdamu, Holandija. Time ComuTel dobija još jaču inženjersku ekspertizu, jer dobija i podršku 600 kvalifikovanih profesionalaca, koje okuplja Telelink (www.telelink.com)

ComuTel započinje saradnju sa brojnim partnerima kao što su Microsoft, DekTec, Harmonic, Rohde & Schwarz, Appear TV, Citrix i mnoge druge.

2011 – 2014

Partnerstvo sa kompanijom Cisco jača i ComuTel postaje Cisco Gold Partner.

Bosna i Hercegovina: Kada je 2010. godine Telemach ušao na tržište BiH, najpre u Sarajevu, spajanjem tri postojeća kablovska operatora, ComuTel-ov tim stručnjaka je bio angažovan za projektovanje, implementaciju i tehničku podršku, ali i isporuku Cisco opreme za video Head End.

Slovenija: Nakon pripajanja kompanija Tuš mobile i Triera Telemachu, ComuTel-ov tim učestvuje na projektovanju i dizajnu MPLS mreže. Nakon toga, ComuTel nastavlja održavanje core transportne i servisne mreže i intenzivno radi na projektovanju novog video Head End-a.

2014. godine saradnja sa SBB-om se proširuje i na ostatak United grupe, koju čine kompanije Telemach Slovenija, Telemach Bosna i Hercegovina, Telemach Crna Gora, Total TV, NetTV plus, United Media.

U okviru jednog od najvećih nacionalnih projekata, digitalizacije emitovanja TV signala na teritoriji Republike Srbije, ComuTel je učestvovao u dizajnu i implementaciji opreme za Head End. Pored isporuke, ComuTel je bio zadužen i za tehničku podršku i održavanje opreme za Head End, predajnike i antenske sisteme.

2016

ComuTel potpisuje partnerski ugovor sa francuskom kompanijom Technicolor, koja je 2015. godine akvizicijom preuzela deo Cisco kompanije koji se bavi proizvodnjom i razvojem krajnje korisničke opreme (CPE).

2017

ComuTel postaje Cisco ATP partner za NSO (Network Services Orchestrator) i u saradnji sa Cisco timom radi na realizaciji NSO PoC-a (Proof of Concept) za SBB.